Ne menj sehova, vágjunk is bele! 

Szuper vagy, hogy belevágtál a programba! Ha mindketten odatesszük magunkat, akkor pár nap múlva garantáltan jobb fotókat fogsz készíteni!

 

Az én célom az, hogy a villámkurzus végén, vagyis alig pár nap múlva elégedettebben nézz a fotóidra, veregesd vállon magad, hogy „igen, megcsináltam, tényleg jobb lettem”. A végén persze nincs megállás, mindig van hova fejlődni, de egyelőre koncentráljunk az első lépésekre!

 

A napi témát figyelmesen olvasd el és feltétlenül próbáld ki a gyakorlatban is! A fotózásról lehet rengeteget olvasni, őrületes mennyiségű elméletet megtanulni, de igazán akkor fogsz fejlődni, ha gyakorolsz :) 

 

Ennyi bevezető után csapjunk is bele, ma megkeressük a legjobb fényeket a lakásodban.

Mindegy, hogy kicsi vagy nagy ablakaid vannak, tágas palotában vagy egy pici szobában fotózol, biztos, h valahol nálad is szép a fény.

NAPFÉNY, LESZEL A BARÁTOM? 

 

Azzal nem mondok újat, hogy a fényképezés a fényről szól. Minden egyéb csak másodhegedűs. Ez olyannyira igaz, hogy egy csodásan tálalt étel is borzalmasan fog kinézni rossz világításban, de egy éppen csak elfogadható kompozíció is varázslatossá válhat a szép fények hatására.

 

Első körben nem javaslom a mesterséges világítást, több okból sem:

Amíg nem ismered a fény dinamikáját, az alapvető fényformáló eszközök használatát, addig csak plusz egy nehezítő tényező, hogy még a lámpákat is jól használd.

A természetes fény ugyan folyamatosan változik, de éppen ez benne a csodálatos! Mindig megvan a lehetőség, hogy a megfelelő fény keresése közben egy új, csodás megvilágításra bukkansz.

 

A lámpás világításba könnyű belekényelmesedni. Ha találsz egy beállítást, ami megfelel neked, akkor többnyire ugyanezt fogod használni, főleg, ha a fotózás közben a család már várja az ebédet. Ezzel a fotózás egyik legizgalmasabb részétől fosztod meg magad!

Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és persze olcsóbb megoldás természetes fényt használni, csak meg kell keresni.

 

Biztos észrevetted már, hogy az év különböző időszakaiban, napközben, de még ugyanabban az időpontban, más fekvésű helyiségben is eltérő a fény. Más a színe, más az erőssége. Hol kékes, hol sárgás, éles vagy puha. Egy északi szobában mindig hidegebb (kékesebb) a fény, mint ahol mondjuk déli vagy keleti ablakok vannak. Éppen ezért ne kényelmesedj bele abba, hogy van egy fix helyed a lakásban, ahol fotózol, télen-nyáron, reggel, délben vagy este!

 

KERESD A FÉNYT!

 

Keresd meg a legjobb helyeket, és mindig ott fotózz, ahol éppen szép a fény!

Ok, de hol szép a fény és egyáltalán milyen az? - teszed fel a kérdést tök jogosan.

Gyere, megkeressük!

 

- Fogj egy tálcát, tegyél rá fehér textilszalvétát (a fehéren tudod megállapítani legbiztosabban, hogy rendben van-e a fehéregyensúly, vagyis tényleg fehér-e a fehér), vagy ha az nincs, akkor bármi egyebet, ami fehér, és valamilyen ételt. Ne fagyit, hanem olyat, ami kibírja, hogy egy napig ide-oda hurcolod, és nézd meg a lakás különböző pontjain, különböző megvilágításban.

 

- Próbáld ki reggel, napközben és estefelé is ugyanazokon a helyeken. Húzd össze a függönyt. Húzd szét a függönyt. Engedd lejjebb a redőnyt! Húzd fel a redőnyt!

 

Honnan jön a fény?

 

Oldalról vagy hátulról? Arra figyelj, hogy lehetőleg soha ne szemből világítsd meg az ételt, mert egyszerűen nem áll jól neki. A szembe világítás nem hozza ki a gyönyörű textúrákat, vonalakat, színeket…ezért sem használjuk pl a beépített vakut.

 

Mennyire erős a fény?

 

Közvetlenül éri az ételt? Esetleg csak szórt fényt kap? Nekünk a szórt fény lesz a tökéletes! Ha van fehér átlátszó függönyöd, húzd össze, gyönyörűen megszűri a direkt napfényt!

 

Figyeld meg az étel színét!

 

Szép, természetes? Esetleg kicsit kékes vagy sárgás? Ha csak minimális az eltérés, azt utómunkával könnyen tudod javítani. Ha viszont erősen színezi a képet, akkor keress tovább!

 

Nézd a textúrákat is!

 

Kirajzolódnak a textil gyűrődései, a gyümölcs felületének textúrája? Hohohohóóóó, jó helyen jársz! ☺

 

Az árnyékok milyenek?

 

Hogy észrevedd a fényt, mindig figyeld meg az árnyékokat is! Lágy, puha? Esetleg kemény, éles, durva? Többnyire a puha árnyék lesz a jó, plusz egy pont az ilyen helyeknek!

 

Nos, ha találtál olyan helyeket, ahol

- az ételt nem éri direkt napfény, hanem szórt fény van,

- szépen kirajzolódnak a textúrák,

- se nem nagyon kékes, se nem nagyon sárgás,

- és még az árnyékok is kellemesen puhák, akkor megvan a fotózás tökéletes helye!

 

Ez a kiindulási állapot. Ha már gyakorlottabb leszel, bátran teheted az ételt akár tűző napfényre is ☺

 

Kell egy diffúzor!

 

Ha megvan a fény, de túl erős, akkor kell egy diffúzor. Ez egy fényáteresztő réteg, amit a fényforrás és a kaja közé rakunk, ha túl erős, harsány, éles a fény. Ha pl direkt fényt kapna a modelled, akkor a fény és az étel közé kell tenni, ennyire egyszerű.

Lágyítja a fényt, kiegyenlíti a kép különböző pontjaira eső fény mennyiségét, definiálja az árnyékokat. Ne ijedj meg, nem kell máris drága holmiért rohannod a fotós boltba: fehér sütőpapír vagy egy fehér, fényáteresztő függöny is tökéletes megoldás lehet. Törtfehér, vajszínű, sárgásfehér, kékesfehér nem jó, mert elviszi a színeket!

Ha megvan a fény, akkor már csak terelni kell

 

Ha megvan a tökéletes fény, az sokszor elég is. De előfordulnak olyan esetek is, amikor a fényforrással ellentétes oldalon az ételed nagyon sötét, vagy épp ellenkezőleg, sötétíteni szeretnéd.

Ilyenkor jön a másik jóbarátunk, a derítő.

Ha túl sötét az étel, akkor fehér derítőt tegyél a fényforrással ellentétes oldalra. Mozgasd óvatosan, és közben figyeld, hogyan változnak a fények és az árnyékok az ételen!

Magasabb szint, de ha látod a fényt és az árnyékokat, akkor ezt is fogod tudni használni: ha sötétíteni akarod a fényforrással ellentétes oldalt, hogy kontrasztosabb legyen a kép, erősebbek legyenek az árnyékok, akkor fekete anyagot használj!

 

Kezdetben nem kell ezt se túlbonyolítatni, világos derítőnek megteszi egy A4es fehér lap, egy fehér törölköző, lepedő, vagy akár egy nagyobb alakú könyv nyitóoldala, ahol többnyire csak nagy fehérség van, max 1-2 sor szöveg.

A feketéhez se kell komoly felszerelés, én néha a fotóstáskámat használom, vagy a fekete, íróasztali székemet húzom oda, ha épp lusta vagyok elővenni a derítőt, de gyakorlatilag bármilyen fekete anyag megteszi.

 

Ennyi.

Megvannak a helyek, ahol szép fény van a lakásodban, szükség esetére tudod, hogy diffúzorral tudod lágyítani, elosztani a fényt, derítővel pedig sötétítheted vagy világosíthatod a fényforrással ellenkező oldalt.

Ezek az alapok.

Ha ennyit tudsz, már simán elkezdhetsz fotózni és klasszisokkal jobb eredményt fogsz kapni, mintha sötétben vagy lámpafénynél próbálkoznál ☺

 

Persze, ha a világítás ennyiről szólna, az túl egyszerű és rettentő uncsi lenne. Nagy szerencsénk azonban, hogy a természetes fény használata kimeríthetetlen és hihetetlenül izgalmas téma.

 

Próbáld ki a fentieket és keresd meg a legszebb fényeket az otthonodban! 

 

 

 

Holnap újra találkozunk, az egyedi stílusod kialakításával már emailben fogunk foglalkozni. 

A fentieket is elküldtem már neked emailben, hogy egy helyen meglegyen minden és könnyen vissza tudd keresni :)

Holnap folytatjuk, ha pedig kérdésed van, válaszolj az emailemre :) 

 

 

Üdv,

Orsi

előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu

Telefon: 20/460-4321

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.