• Szöllősi Kiss Orsi

Ételfotózási kisokos étteremtulajoknak: így tudsz mobillal Instagram-bajnok ételfotókat lőni, hogy a


A világ menő éttermei már úgy tervezik a tányérokat, hogy a látvány instakompatibilis legyen, ezért rossz ételfotókkal szinte esélyed sincs sikeresnek lenni.

Képzeld el, amint a leendő vendéged görgeti az instát, jellegtelen képekre nem pazarolja az idejét, egy igazán ütős fotó viszont a másodperc töredéke alatt felkelti az érdeklődést. Lájkolja, megnézi, hol készült, és máris felkerült a listájára az adott étterem, hiszen ő is szeretne szépet enni… és igen, szépet posztolni.

Az ételfotózás nem ördöngösség, egy középkategóriás mobillal is egészen jó képeket lehet készíteni. Lássuk, hogyan.

1. Használd ki a természetes fényt!

Ideális esetben az étteremben természetes fény van, vagyis vannak fóliázás nélküli ablakai. Ilyenkor vidd közel az ételt az ablakhoz, de csak annyira, hogy direkt napfény még éppen ne érje és fotózd le.

Ha csak mesterséges fény van, akkor inkább vidd ki az ételt a szabadba, de ott is árnyékos helyet keress!

2. Járj asztaltáncot!

Járd körbe az ételt, vizsgáld meg több oldalról, sőt felülről is, és keresd a legelőnyösebb, leglátványosabb oldalát. Pizzát elsőkörben felülről fotózz, csíkos cafe lattét pedig oldalról, de amint belejössz a fotózásba, más szögekből is kiválóan be tudod majd mutatni az ételt!

Addig azonban ügyelj arra, hogy a telefont nagyjából párhuzamosan tartsd az étellel, különben a legtöbb készülék még eléggé torzítja a képet.

3. Figyelj a háttérre!

Ha felülről fotózol, akkor ezzel nincs gond, egyszerűen csak ne pakold körbe az ételt mindenféle csetresszel.

Ha azonban oldalról fotózol, akkor a mobil nagylátószögű objektívje miatt a fél világ benne lesz a képben. Ez nem túl szerencsés, mert elviszi az ételről a hangsúlyt, de erre is van megoldás.

Keress homogén hátteret: jó lehet a fal, egy becsukott szekrényajtó, de akár egy szebb vágódeszka is jó lehet, ha illik az ételhez. Kiviheted az ételt a vendégtérbe, és ott is keríthetsz olyan helyet, ami nem túl mozgalmas, de átadja a hely hangulatát.

4. Siess!

Remélem, fel se merül, hogy azt az ételt fotózd le, amit már vár a vendég, de ettől még gyorsnak kell lenned! Ha a fagyi elkezd folyni, az még hagyján, lazább helyeken ez belefér. De amikor a gusztán csillogó tükörtojás megbőrösödik, a friss tészta ragadni kezd, a saláta vagy a kávéhab meg összeesik, az elég kiábrándító, és a legkevésbé sem fotogén. Ezen az utómunka sem segít, úgyhogy fuss neki mégegyszer!

5. Legyen felismerhető a stílusod!

Vendéglátóhelyek esetében ez a feladat talán nem olyan nehéz, hiszen már nyitáskor van egy meghatározott arculat, színvilág, egyazon stílushoz tartozó tányérok, poharak, kiegészítők.

Ha van logózott szalvéta, tányér, fagyihoz ostya vagy bármi, ami egyértelműen a te helyedre jellemző, akkor használd!

Nem kell mindig, hogy ne váljon unalmassá, de rendszeresen jelenjen meg a képeiden.

Válassz néhány kedvenc képkivágást is, és az ételek adottságaihoz igazodva próbáld ezekhez tartani magad. Ha rendszertelenül használsz közeli, távoli, makró, oldal- és felülnézeti, álló és fekvő képeket, akkor a mérhetetlen képözönben nem lesz egyértelmű a követőidnek, hogy megint a te szuper képedet látják!

6. Tervezz!

Hetente/havonta szánj egy napot fotózásra. Például az új menü tesztelése jó alkalom lehet, de nálam te sokkal jobban tudod, hogy mikor tudjátok fotózást beilleszteni a napi teendők közé.

Ha egy alkalommal sok fotó készül, az több okból is jó!

 • Előre lesz egy csomó anyagod, csak minden nap fel kell tölteni egyet a közösségi oldalakra.

 • Ha a fényviszonyok miatt nagyobb előkészületet igényel az ételfotózás, akkor a pakolást csak egyszer kell megcsinálni, amivel rengeteg időt spórolsz.

 • Mivel ugyanott fotózod az összes ételt, ugyanolyanok lesznek a fényviszonyok, a színek, ami nagyban hozzájárul az egységes arculathoz.

 • Használhatsz akár állványt is, és akkor még a fotózás szöge is egyezni fog a hasonló ételeknél.

7. Utómunkázz!

Tudom, hogy ezt mindenki meg akarja úszni, de még a telefonos fotóknak is kell némi utómunka. Általában a készülék saját szerkesztőprogramja is nagy segítség, hogy minimálisan emeld a fényerőt, egy kis színt adj a képeidnek vagy élesíts.

Bármit is állítasz a képeken, nagyon figyelj a mértékre! Az enyhe szaturáció-növelés élettel tölti meg a színeket, ha viszont minden extrém élénk, narancsos árnyalatot kap, az nem gusztusos.

A filterekkel is csak óvatosan! A kékes-sárgás szűrők a naplementés képeken jól mutatnak, de az ételekkel, és ezzel veled is eléggé kiszúrnak!

Ételfotónál mindig törekedj a természetes színekre!

Plusz 1. Tisztítsd meg az objektívet!

Egy másodperces mozdulat, és csupán annyi múlik rajta, hogy éles lesz-e a képed vagy sem!

A ruhád sarkával töröld meg a telefon aprócska objektívjét, mert a folyamatos kézben léttől jó eséllyel maszatos. Ha életlen, homályos a kép, akkor szinte biztos, hogy a koszos objektív a ludas!

Fontos, hogy fényképezőgép estében ez a módszer szigorúan tilos, ott kizárólag erre a célra kitalált eszközöket használj!

Mínusz 1. A telefon nem fényképezőgép

Bár a többség (én is ☺) már úgy választ telefont, hogy milyen a kamerája, attól még a mobilunk nem ér fel egy tükörreflexes géppel. Pár évvel ezelőtt még azt mondtam, hogy felejtesd el a mobilt, ha jót akarsz magadnak, ma viszont már egyértelműen biztatlak a mobilos fotózásra bizonyos helyzetekben és célokra. Én például 2 nagy gasztromagazin fázisfotóit készítem telefonnal immáron egy éve. De vannak korlátai.

 • Rögtön ellent is mondok saját magamnak: nyomtatásra szánt képeket ne készíts telefonnal, mert nem lesz szép! Az én mentségem is csak annyi, hogy kb 3x4 centis képekről beszélünk, nem a címlapról. Röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy a mobillal készült képek mobilon néznek ki jól.

 • A telóval egyelőre még van némi torzulás: ami közelebb van az objektívhez, az aránytalanul nagyobb lesz.

 • Mindenki nagy kedvence a kis mélységélesség, amikor a főtéma tűéles, a háttér meg gyönyörűen elmosódik. Nos, vannak a megoldásra próbálkozások, de egyelőre a telefonok meg sem közelítik a türkörreflexes gépek és jó objektívek párosát.

 • Abban a pillanatban, hogy gyengülnek a fényviszonyok, vagy mozgást vinnél a képbe, a telefon kevésnek bizonyul.

A negatívumok ne vegyék el a kedvedet, a hiányosságok ellenére a mobiloddal is tudsz majd jó képeket készíteni! De fontos tudnod, hogy a telefon egyelőre nem váltja fel a fényképezőgépeket.

Nem a te hibád, ha elsőre nem olyanok lesznek a telós képek, amiket a neten láttál!

Szinte az összes mobilt a csodálatos fotófunkciók hangoztatásával adják el. Épp csak az marad ki a reklámokból, hogy azért nem elég egyetlen gombot nyomkodni észnélkül. Tökmindegy, hogy a telefonodnak 3 kamerája van, 30 megapixeles képet készít vagy valamilyen gyümölcs van a hátulján, a jó fotóhoz te vagy a legfontosabb!

Ha a fenti apróságokat betartod, már egészen jó képeket fogsz tudni készíteni! Próbáld ki őket, gyakorolj, és élvezd a fotózást, hiszen 1-1 jó kép nemcsak sikerélményt ad, de a közösségi oldalakon megosztva sok-sok új vendéget is hozhat!

Neked van már insta-profilod? Kommentben mutasd meg, hadd kövessünk mi is!


előbb fotózunk, aztán eszünk.

 • Ételfotózás_insta
 • Ételfotózás-fb
 • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu

Telefon: 20/460-4321

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.