• Szöllősi Kiss Orsi

Természetes fény, leszel a barátom?


Túl kevés, túl sok, kékes, sárgás, sehogyse jó és különben is irányíthatatlan. Ezek a leggyakoribb problémák a fénnyel kapcsolatban, úgyhogy most elmondom, miért a barátod a természetes fény.

A fényképezés, ahogy a neve is mutatja, a fényről szól, mégis sokan, akik fényképeznek, nehézségként élik meg a világítást. Pedig pont ez az egyik legizgalmasabb része!

Egyszerűen arról van szó, hogy nem csak magát a fotótémát kell figyelned, amikor komponálsz egy képet, hanem a fényt is. Sőt, leginkább a fényt és az árnyékokat.

Hogy hogyan emelik ki az étel formáját, textúráját, milyen hangulatot teremtenek az étel köré.

Tudom, hogy ez elsőre nem könnyű, és van egy csomó kifogás is ezzel kapcsolatban. Nézzük végig őket, hogy lásd, a természetes fény a barátod!

  • A természetes fény mindig változik: néha borús, néha ragyogó napsütés van, így képtelenség fényképezni.

Éppen ez a csodálatos benne, hogy folyton változik! Ha mindig ugyanolyan lenne, egyrészt halál unalmas lenne, másrészt talán a neve se fényképezés, hanem mondjuk unalomképezés lenne.

Képzeld csak el, hogy a főzés minden egyes alkalommal abból állna, hogy melegítesz egy liter vizet, beleraksz 2 kanál kék port, 3 piros tablettát és egy kiskanálnyi mindenízű löttyöt, majd összekevered és tádáááámmmmm, kész. Ha legalább finom, akkor akár 3x is elkészítenéd, de ha még az íze is felejthető, akkor az első kör után azt mondanád, hogy köszi, de ezt többször inkább nem.

A fotózás semmiben sem különbözik a főzéstől, mármint akkor, ha tényleg szeretsz fotózni. Mert ha szeretsz, akkor bizony örömmel tölt el, hogy újabb és újabb világítási megoldásokat, fényeket fedezz fel! ♥ A tükörtojásos kép konkrétan azért készült, mert megláttam, milyen szépen megsüti a nap a tányért és villámgyorsan készítettem valami kaját, amit lefotózhatok.

Ha csak lerakod az ételt mindig ugyanoda, kattintasz egyet és kész, az se nem izgi, se nem szórakoztató....most mondjam azt, h se nem fényképezés? Technikailag az, de igazából pont a legjobb részt hagyod ki. Mintha a kakaóscsigának kidobnád a közepét! Gondoljuk már ezt végig!

  • Naponta egyszer van csak tökéletes fény, de mi van, ha pont nem akkor készül el az étel?

Nézzük ezt a kérdést kicsit távolabbról: ha naponta csak egyszer, 5 percig lenne jó fény, akkor mit csinálnának mondjuk az esküvőfotósok? Szándékosan nem a természetfotósokat hozom példának, hiszen nekik még az állatok ritmusához is alkalmazkodni kell, de az esküvőkön sem a fényekhez igazítják, hogy mikor jöjjön ki az ifjú pár a templomból, ugye? Adott valamilyen fény, a fotós pedig alkalmazkodik. És nekünk, ételfotósoknak sokkal, de sokkal egyszerűbb a dolgunk és több a lehetőségünk.

Ugyanaz az étel mást közvetít direkt, nyári napsütésben, szórt, téli fényben, árnyékban, ellenfényben.....a lehetőségeid nemhogy szűkek, épp ellenkezőleg, végtelenek!

Egyszerűen csak el kell fogadnod (és ha elfogadod, idővel meg is szereted) azt a tényt, hogy mindig van valahol tökéletes fény, csak meg kell találni.

  • Ha mesterséges fényt használnék, mindig tutira ugyanaz lenne a fény, így nem kellene vacakolni vele.

Aha, persze. Ahhoz, hogy a mesterséges fényt tudd irányítani, mindenképpen ismerned kell a fényt, tudnod kell befolyásolni, tökmindegy, hogy természetes vagy mesterséges, így a tanulásnak ezt a részét nem lehet megúszni. Ráadásul, ha mindig csak ugyanolyan fényt használsz, az rettentő unalmas lesz, neked is, nekünk, a nézőidnek is.

Tehát a mesterséges fénynél is ugyanúgy kell a fénytereléssel, hangulatok kialakításával foglalkozni, csak ahogy már feljebb írtam, a természetes fénynél ez adott, épp csak meg kell keresni.

  • A fény irányításához drága cuccok kellenek, azokkal mi van?

Szokták mondani, hogy szerettesd meg a gyerekeddel a fényképezést és garantáltan nem marad pénze drogokra. Persze, csilliókat lehet elkölteni márkás és drága felszerelésre, de igazából filléres holmikkal is megoldható a legtöbb feladat.

Erős fényhez, határozott árnyékokhoz menj az ablakhoz, ha lágyabb fényt akarsz, húzz össze egy fehér függönyt, derítéshez tökéletes egy könyv belső fehér oldalpárja, a kontrasztok növeléséhez meg egy fekete póló. Csillogáshoz segít a kozmetikai tükör, fényességet ad az alufólia, az erős fényt puhítja a sütőpapír. Ezek a legtöbb háztartásban előfordulnak és együtt se kerülnek annyiba, mint a legolcsóbb 5in1 derítőlap. :)

  • Túl kevés, túl sok

Az esti sötétség kivételével nem igazán értelmezhető, hogy túl kevés vagy túl sok a fény. Azért vannak a fényképezőgépeden beállítási lehetőségek, hogy használd őket és segítségükkel megtaláld a tökéletes expozíciót!

Tényleg próbáld ki, mennyi mindent meg tudsz valósítani azzal, hogy használod a géped tudását!

Hogy megint egy konyhai példát hozzak: nem kihasználni a gép adta lehetőségeket kb olyan, mintha a hagyományos főzőlapot arra használnád, hogy gyönyörködj benne, milyen szép piros, amikor melegszik...

  • Kékes-sárgás

A fény színe évszakonként és napközben is folyamatosan változik, ennek hatását a fehéregyensúly eltolódásában láthatod viszont a képeiden. Hol meleg narancsos, máskor meg hideg, kékes. Amíg ez csak nagyon enyhe eltolódást jelent, illetve a kompozícióval harmonizál, akkor kifejezetten hozzáad a képhez. A jobb fényképezőgépek automata fehéregyensúly beállítása pedig többnyire remekül kezeli a helyzetet és megakadályozza, hogy túlcsorduljon a narancs vagy a kék.

Ha a tiéd esetleg mégsem, akkor próbáld ki a gépeden a wb beállítás különböző lehetőségeit: egyszerűen válaszd ki a fényviszonyoknak megfelelőt (pl napsütés, felhős ég).

Amit még tehetsz, hogy nem piros falú szobában, lila ruhában fotózol, mert a környezeti fények is erősen befolyásolhatják a képed színeit, erről már itt is írtam:

Dresscode ételfotósoknak: ezért fotózd kosztümben a nokedlit!

Ha túl színes a helyiség, akkor pakold körül az ételt fehér dolgokkal (A4es lapok, könyvbelső,lepedő, póló), hogy kizárd a szivárványt!

Egyéb kifogás?

Szerintem nem maradt ki egyetlen probléma sem, de ha neked más okoz gondot a természetes világításban, írd meg és kitaláljuk rá a megoldást! :)

#ételfotózás #világítás #természetesfény

előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu

Telefon: 20/460-4321

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.