• Szöllősi Kiss Orsi

Együtt megoldjuk!


A vendéglátóhelyek legnagyobb túlélési esélye a házhoz szállítás mielőbbi elindítása. Ez komoly feladatokat ró a vállalkozásodra, de nem kell egyedül megküzdened vele.

(Na jó, igazából 2 út lehetséges, be is zárhatsz teljesen, de az esetek túlnyomó többségében nem ez a jó megoldás.)

Enni mindig fogunk!

Az első és legfontosabb feladatod vállalkozóként, hogy ne ess pánikba, hanem gondold végig a lehetőségeidet.

- Milyen költségeket tudsz csökkenteni? Ha bezártok, csökken a villanyszámla, nem kell abroszokat mosatni, vendégek által használt eszközöket mosogatni, zenei jogdíjakat fizetni, stb. Tételesen írj fel mindent.

- Milyen plusz kiadások lesznek? Házhoz szállítás esetén dobozok beszerzése, futárok fizetése, átállás az új munkarendre, kártyás fizetés, rendelős weboldal felhúzása, stb. Készíts részletes listát.

- Milyen hatása lesz a helyzetnek az iparágra? Amíg ember él a Földön, enni mindenképpen fogunk, ennek ellenére a teljes vendéglátás át fog alakulni, ha csak néhány hónapra is. Sokan bezárnak és megvárják a krízis végét, mások átállnak a házhoz szállításra, és akár pozitívan jönnek ki a helyzetből.

Gondold végig, milyen változásokra lehet számítani az ellátási láncban: te hozzá fogsz jutni minden alapanyaghoz? A beszállítóid működni fognak? Őket hogyan érinti a változás? Ha pl nem lesz húsleveshez alapanyag, mit fogsz helyette készíteni? Készíts tervet a legvalószínűbb esetekre.

A gyerekeim, 3 általános iskolás, kérték, hogy legyenek itthon a menzás kaják, finomabb kiadásban. A te céged alkalmas lenne erre?

- Dolgozz, ötletelj csapatban. Egyedül nem fog menni a válságkezelés. Ne az legyen az első ötlet, hogy elküldöd a dolgozókat! Beszéljétek át a helyzetet, hallgasd meg a javaslataikat, ötleteljetek, ki milyen új feladatkört tudna ellátni (pl felszolgálók a kiszállítást).

- Kérj segítséget. Bátran kérj házon kívülről is segítséget, hiszen lehet, hogy aki egy lépéssel távolabbról nézi a vállalkozásodat, jobban látja a megoldáshoz, túléléshez vezető utat.

- Kezdd el újragondolni a céged működését.

- Mi az, ami biztosan nem fog működni? (pl vendégek az étteremben, rendezvények)

- Mi az, amire óriási szükség van és te tudsz benne segíteni? (enni mindenki fog, de otthon)

- Át tudsz állni kiszállításra? Ehhez milyen változtatásokra, új emberekre lesz szükséged?

- Kiknek lehet szüksége házhoz szállításra?

- A jelenlegi kínálatod alkalmas kiszállításra?

- Ha nem, min tudsz változtatni?

- Ha igen, kiknek és milyen mértékben lehet rád szüksége? (ebéd, teljes menü, menza, idősek ellátása, stb)

-Tartsd a minőséget. Attól, hogy kiszállításra váltasz, még ne engedj a minőségből, sőt! Az ételrendelős oldalakon ugyanúgy ki kell tűnnöd a tömegből, mint korábban más felületeken. Ragadd meg az ismeretlenek figyelmét és tiszteld meg a régi vevőidet azzal, hogy gusztusos, minőségi fotókon mutatod be a kínálatot, és gusztusos, minőségi ételt is szállítasz ki.

- Ne zárd el a marketingcsapot. A konkurenciád egy része behúzza kéziféket (tipikus emberi reakció), így te olcsóbban juthatsz figyelemhez, új vásárlókhoz.

- Segíts másokon! Nem baj, ha nem a szakterületed, ha valamiben tudsz segíteni, tedd meg! Szervezz gyerekfelügyeletet, vásárolj be a szomszéd néninek, szervezz közösségi kiszállítást más vendéglátósokkal, tökmindegy. Te is kaphatsz onnan segítséget, ahonnan egyáltalán nem számítottál rá.

Ha segítségre van szükséged a továbblépéshez, legyen az marketing, kommunikáció, kiszállítós ajánlatok kialakítása, fotózás vagy akár csak az utómunka, írj nekem az orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu címre vagy csatlakozz az Underground közösségéhez a facebookon.

A fenti tippekhez az alapötletet is a The Underground hírleve adta.


előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu

Telefon: 20/460-4321

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.