• Szöllősi Kiss Orsi

Étlapfotózási kisokos


Egy vendégekből és forgalomból élő étterem nem engedheti meg magának, hogy ne jelenjen meg a közösségi médiában ésvagy ne legyenek ugyanitt guszta ételfotói.

Emberek tömegei mennek azért étterembe, mert láttak egy menő kaját az Instagramon és ők is akarnak olyat posztolni. Ez tény. Éppen ezért most nem is arról lesz szó, miért jó, ha szép, igényes fotókkal jelensz meg, hanem arról, hogyan is néz ki a valóságban az ételfotózás egy étteremben.

Végigvesszük a leggyakoribb kérdéseket, problémákat, amiket étterem-tulajdonosok, vendéglátósok, marketingesek szoktak feltenni nekem az első fotózás előtt. Ha te is félsz, hogy felfordulás lesz (nem), kiakadnak a vendégek(nem) és te még ezért fizetsz is (de megtérül), akkor feltétlenül olvass tovább! ♥

Be kell zárni az éttermet?

- Szó sincs róla! Hogy bevételtől ess el, amikor éppen bevételnövelő képeket készítünk neked? Még csak az kéne!

Te ismered legjobban a forgalmatokat, így akkor fotózunk, amikor a legkevesebben vannak. Hétfő-szerda délelőtt általában nem szokott különösebben leterhelt lenni a konyha, így alapból ezeket a napokat javaslom. Persze, ha nálatok más a ritmus, akkor ahhoz alkalmazkodom.

Nagy felfordulás lesz?

- Kis felfordulás lesz.

Igazából egyáltalán nem lesz felfordulás, hiszen annyi történik, hogy a chef elkészíti az ételeket, amiket egy felszolgáló ( vagy akár te vagy én) kihoz a vendégtérbe és lefotózom őket. A vendégek is ezt csinálják, csak nem neked fotóznak és tovább maradnak.☺

Mindössze egy ablak melletti asztalra lesz szükségem és a fotózandó ételekre, italokra. Ha van különtermetek, vagy akár egy kevésbé frekventált asztal, az nekem tökéletes. Éppen azért, hogy ne legyen zavaró a munkám, nem viszek nagy lámpákat. Természetes fénnyel dolgozom, és a lehető legkisebb fényterelőket használom.

Ha nagyon-nagyon rosszak a fényviszonyok és muszáj lámpát használni, akkor egészen pici szerkezetekkel oldom ezt meg. De erre nagyon ritkán van szükség.

El kell pazarolni egy csomó ételt.

- Hát, az ételek elkészítését nem lehet megúszni, ez tény. De hasznosítani lehet őket!

Nagyon erősen függ az étterem célcsoportjától, stílusától, kommunikációjától, de a fotózott ételeket felajánlhatod jótékony célra, szervezhetsz a fotózásra játékot, vagy egyszerűen lehet egy jó céges evészetet csapni ☺ Ugye, hogy egyik se pazarlás.

Alapvetően marketinges szemlélettel tekintek a fotózásra, az én célom is az, hogy neked nagyobb bevételed legyen a fotóim segítségével, így az ételhasznosítás kitalálásában is szívesen ötletelek veletek.

Mit szólnak a vendégek?

- Olyankor fotózunk, amikor kevés a vendég, de nem volt még rossz tapasztalatom. A vendégek egy része tökjófej: érdeklődnek, viccelődnek, simán odajönnek megnézni, hogy mit csinálok.

A másik fajta vendég meg magával van elfoglalva, egyszerűen nem érdekli, hogy az egyik asztalnál egyébként valaki valami nem túl feltűnőt csinál.

Sokba kerül?

- Mihez képest? 2-3 kisebb, néhány fős asztaltársaság fogyasztása már fedezi a fotózást. Ha jól használod a fotókat, annyi plusz vendéged lesz, hogy fel se fog tűnni a fotózásra szánt összeg :)

Rendszeresen visszahallom a korábbi ügyfeleimtől, hogy vendégek a fotó alapján választanak ételt! Figyelsz ugye? Nem az ár, hanem a fotó alapján!!!

Ki dönti el, milyen képek lesznek?

- Amikor ajánlatot kérsz tőlem, megbeszéljük, hogy mik a céljaid, mire szeretnéd használni az ételfotókat, ehhez én elmondom a javaslataimat, és közösen eldöntjük, mi szolgálja leginkább a céljaidat.

Célszerű más jellegű fotókat használni az Instagramon, mint az étlapon vagy a weboldalon.

Például az étlapon csak úgy jelenhet meg az étel, ahogy a vendég elé is leteszed, különben akár egyetlen hiányzó málnaszem miatt is reklamálhat.

Ezzel szemben az instán sokkal közelebb hozhatod az ételt, bele lehet nyúlni, nem kell egy az egyben úgy tálalni, ahogy felszolgáljátok, több látszódhat az enteriőrből, lehet akár hangulatfotó is, amin amúgy van étel....a lehetőségek kb végtelenek.

Függetlenül attól, hol és mire fogod használni a képeket, fontos, hogy ugyanaz a stílus, hangulat áradjon mindegyikből. Ezen az oldalon látható képek mind a Callas étteremben készültek, és láthatod, hogy szinte mindenhol megjelenik az étteremre oly' jellemző szegecselt szék egy kis darabja. Ha már David Collins világhírű építész tökéletesen megtervezte az art deco enterőrt, a fotósnak nem szabad ezt felülírni.

Ugyanígy, a te éttermednek is vannak saját stílusjegyei, ezeket alkalmazom. A képek azt hangulatot adják majd át, amit személyes látogatáskor is érez a vendég.

Mikor kapom meg a képeket?

- Neked fontos, hogy minél előbb megkapd a képeket. Nekem pedig fontos a te elégedettséged, ráadásul nagyon kíváncsi vagyok az aktuális fotózás képeire, így mindig úgy osztom be az időmet, hogy a fotózás másnapján tudjak utómunkázni. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben a fotózás másnapján este megkapod a kész képeket.

Neked milyen kérdéseid vannak még az ételfotózással, étlapfotózással kapcsolatban? Tedd fel kommentben, vagy akár írj nekem és kérj árajánlatot, hogy a te éttermed bevételtermelő ételfotóit is mielőbb elkészíthessük!

#étlapfotózás #ételfotózás #éttermifotózás #étteremfotózás

előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu

Telefon: 20/460-4321

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.