• Szöllősi Kiss Orsi

A fázisfotók finomsága - bónusz: bolondbiztos bejgli


A fázisfotó kiemeli a blogodat a tömegből, vagy lenyomja jó mélyre. Ha már úgyis elkészíted, miért ne csinálnád úgy, hogy igazán látványos legyen?

Mutatok pár gyors és egyszerű, de hatásos megoldást fotózásra, a cikk végén pedig megosztom veled a képen látható, istenifinom és tényleg tutibiztos bejgli receptjét.

1. Az alkatrészek

Csinosan rendezgesd el a hozzávalókat: kis kancsó, nagy tál, mozsár, pohár....mindenféle edénykékbe teheted őket, csak arra figyelj, hogy színben, méretben, fazonban passzoljanak.

Nem feltétlenül kell mindenből a recepthez szükséges mennyiséget kimérni, hiszen az arányok miatt a fűszerekből alig látszana valami, a liszt elnyomna minden mást (és még hirtelen rádöbbennénk, hogy a bejgli sem éppen az egészséges kajálás csúcspontja és már csuknánk is be a blogodat ☺)

Én a kép sarkába becsúsztattam a receptet is, hátha valaki mégis a kép alapján állna neki sütni :)

A folyékony és por állagú alapanyagok nagyon unalmasak lehetnek, ha egyenletesen elsimulnak a tányérokban, ezért kicsit mozgasd meg őket! Keverd meg, csúcsozd fel, tegyél bele egy kiskanalat...mindegy, csak ne legyen mindennek olyan sima felülete, mint a lenti képen a kancsóban a tejnek. Itt nem zavaró, hiszen kicsi felület, érdekes formában van, és ez az egyetlen ilyen, de nagyobb felületen már uncsivá válna. Ráadásul nézd csak meg a barnacukrot, mennyire gyönyörű már az árnyék az ujjaim helyén! Csak belecsippentettem, nem nagy tudomány, de látványos a hatás :)

2. Különleges hozzávalók

A bejgliben nincsenek különleges, kevésbé ismert alapanyagok, de ha lennének, azokat is megmutatnám.

Fontos, hogy az olvasód érezze, törődsz vele, valóban segíteni akarod őt a sütés-főzésben, többek között úgy, hogy a számára esetleg ismeretlen zöldségekkel bemutatod őket egymásnak.

Nem kell túlgondolni ezt a részt sem, mindössze annyi a feladatod, hogy készíts pár képet az adott élelmiszerről:

- Ha jellegzetes a csomagolása, akkor becsomagolt állapotban kezdd a fotózását.

- Ezután bontsd ki, pucold meg, vágd fel, magozd ki, stb. Mutasd meg képen is a legfontosabb felhasználási lépéseket.

(Na jó, karácsony előtt nem zavarok bele semmiféle bejglibe nem illő dologgal, de ünnepek után hozok ide is fotókat)

3. Keverem-kavarom-sodrom-nyújtom....

Annyi, de annyi mozgás van az ételkészítésben, a fázisfotók mégis statikusak, uncsik, mondjuk ki, lehangolóak.

Pedig ugyanannyi energiával lehetnének akár ilyenek is:

Vagy mondjuk ilyenek, amikor a tojás a lisztbe pottyan és a liszt messze száll....magasabbra nem megy, de mennyivel hangulatosabb ez még így is, mint elolvasni, hogy "adj egy egész tojást a liszthez".

Mindenhol van mozgás, és még egy egyszerű tojáskenés is látványelem lesz, ha jól fotózod! Nézd, mennyire gyönyörű, ahogy az ecsetnyom csíkjain megcsillan az ellenfény!

Ugye, hogy nincs olyan mozzanata a sütésnek, amiben ne lehetne mozgást találni? És ha már ilyen mesés mozdulatokat teszel, miért ne örvendeztetnéd meg velük az olvasóidat is?

A mozgás fotózásának egyetlen titka van, a záridő.

Állíts élességet oda, ahol majd a mozgás lesz, és válassz olyan hosszú záridőt, hogy a mozgás kellően érzékletes legyen.

Ahhoz, hogy a liszt szemetgyönyörködtető S alakban hulljon, 1/125s záridőt használtam, a tojás lisztbe pottyanását és a liszt felszállását 1/250nel fotóztam, a bejglik tojással megkenését pedig 1/60másodperccel tettem láthatóvá.

Ezek persze nem tuti számok, de kiindulásnak jók. Ha kicsit nehezebb a liszt (itt sima búzalisztet látsz), már rövidebb záridő kell, hiszen a súlya miatt gyorsabban hullik. A tojás kenése pedig leginkább a kezed gyorsaságán múlik: ha nagyon kapkodsz, akár rövidebb záridővel is látszódhat a bemozdulás, míg ha kényelmesen, komótosan simogatod a bejglit, akkor hosszabb záridőre lesz szükséged.

4. Statikus képek

A statikus képek nem olyan vonzóak, de sokszor hasznosak, ezért ezek se maradjanak ki.

A bejglinél fontos, hogy a tészta szélein legyen egy kis hely, amire nem kerül töltelék. Leírva az "egy kis hely" kezdő konyhatündéreknek édeskevés, kb mint a csipetnyi só, meg a fűszerek ízlés szerint. Hát nagyon köszi.

A tésztát nyújtsd ki A4-es lap méretűre. Ezt mindenki érti. De sokkal jobb, ha megmutatod a (nem tökéletesre) kinyújtott tésztát, rajta a megfelelő arányú töltelékkel.

A statikus képeket feldobhatod azzal, hogy nem steril környezetben készíted el, hanem vállalod, ahogy a konyhád kinéz munka közben. Na nem azt mondom, hogy legyen minden igénytelenül maszatos, de tésztagyúrásnál bátran lehet a környezet lisztes, a képen megjelenhetnek a töltelékek, az szükséges eszközök, pl itt a sodrófa, vagy a még feldolgozásra váró tészta.

A kiegészítők azért a kép tetejére vannak rendezve, mert a kép másik szélén te vagy, meg én vagyok, aki dolgozom, tehát ott útban lennének.

Soha ne bonyolítsd túl a fázisfotókat! Nem kell a tökéletesség látszatát kelteni, ne vacakolj azzal, hogy 57féle beállítást kitalálsz, mert a tésztád szétolvad a melegben. Meg amúgy is üvölteni fog róla, hogy kamu! Azt meg senki nem szereti.

5. TÁDÁDÁDÁÁÁÁÁMMMM, SZÍNPADRA!

Naná, hogy az elkészült étel fotói sem maradhatnak ki, de ez evidens.

Viszont, az már nem fázisfotó, úgyhogy majd egy másik posztban elmesélem, milyen képeket készíts egyetlen ételről, hogy legalább ötféleképpen használhasd mondjuk a közösségi médiában.

Gondolj csak bele, mennyi időt megspórolok neked ezzel, hiszen egyetlen főzéssel csomó különböző képed lesz!

Bolondbiztos bejgli receptje

És akkor ahogy ígértem, itt a recept is, a képeket már láttad hozzá :)

Hozzávalók 4 akkora rúdhoz, amik együtt kitöltik a tepsit:

A bejgli tésztához:

1 kg liszt

50 dkg vaj

10 dkg cukor

2-3 tojás - M-esből 3, L-esből 2, rajta van a dobozon a mérete

2 dl tejföl

3 dlkg friss élesztő vagy 1 zacsi szárított

Mindent alaposan, de gyorsan gyúrj össze.

Hivatalosan ezt a tésztát hűteni kell a vaj miatt, de én ezt a lépést mindig kihagyom, a tészta így is omlós, puha, nyamiiii....

Élesztős tésztától szokatlan módon nem kell meleg helyen keleszteni!

Ahogy kész, ki szoktam nyújtani, ez a tavalyi adag az instámon, már megy is bele a töltelék és kezdődhet a tojással kenegetés. De ne szaladjunk ennyire előre, hanem nézzük a tölteléket.

A bejgli töltelékhez:

50-50 dkg dió és mák

15-15 dkg méz vagy cukor

2-2 dl tej

mazsola, alma, fahéj - ízlés szerint, mert ezt a tölteléket nyugodtan megkóstolhatod felhasználás előtt. Amíg nem ízlik, addig nincs kész. Ha nagyon lédús az alma, csavard ki!

szilvalekvár - én a mákba bele szoktam borítani egy kis szilvalekvárt, kb egy kis üveg felét, de nem tudok mennyiséget mondani, mert soha nem mértem le. Ha lekvár megy bele, akkor értelemszerűen kicsit kevesebb tej kell. Itt is a kóstolás a célravezető, de a látvány is segít: a töltelék ne legyen folyós, inkább szinte morzsalékos massza.

A töltelékhez az alapanyagokat forró tejjel keverd össze, ha ízlik, kész is vagy. Hagyd, hadd hűljön. Arra figyelj, hogy a töltelék ne legyen folyós, mert a nagy nedvességtartalom miatt a tészta kirepedezhet. A fenti arányokkal készítem kb 10 éve, és még nem repedt ki, de azért csak óvatosan.

Tehát, a 4 darab, A4 méretűre kinyújtott tésztát kend meg a töltelékkel, kettőt mákkal, kettőt dióval. A kinyújtott tészták szélén kb 2 centit hagyj szabadon a feltekerés miatt. A rövid oldalakon hajtsd be a tésztát, ezek lesznek a végei. Ha feltekerted, alaposan szurkáld meg, hogy a gőz tudjon majd távozni és ne repedezzen szét! (Bár köztünk szólva a repedezett rész nagyon is finom)

És most jön a varázslat!

Kend meg a bejgliket tojássárgájával és hagyd megszáradni. Mázli, hogy télen szoktunk bejglit sütni, mert ilyenkor ki lehet tenni a teraszra akár a mínuszokba is, elég hamar megszárad. Ha már nem tapad, akkor mehet rá a fehérje és egy újabb kör szárítás.

Állítólag, ha az egész tojást összekevered és azzal kened/szárítod, az is működik, de nekem az a megoldás nem jött be.

No tehát, bejgli megszurkálva, megszárítva, úgyhogy mehet a sütőbe, 180 fok, légkeveréssel, 27 percre.

Ha kész, még egyetlen dolgod van: lefotózni!

Na jó, kettő: instán megosztani #elobbfotozunkaztaneszunk hashtaggel, hadd legyen nekem is karácsony :D

Jó étvágyat és boldog karácsonyt! ♥

#karácsonyiajándék #karácsony #ételfotó #bejgli #bejglifotó #fázisfotó

előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu

Telefon: 20/460-4321

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.