előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Telefon: 20/460-4321

Email: szollosiorsi@gmail.com

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.

Dresscode ételfotósoknak: ezért fotózd kosztümben a nokedlit!

September 4, 2018

Oké, nem kell kosztüm, de az öltözéked alapvetően befolyásolhatja a fotóidat, úgyhogy bár nem megyünk át divatblogba, muszáj lesz erről is beszélnünk.

 

Nemcsak csajoknak!

 

Tudomásom szerint a legtöbb férfi is ruhában szokott ételt fotózni (ha te nem, akkor pláne figyelj!), így a tűsarkús rész kivételével mindenkit érint a téma. És nem azért, hogy ezentúl szupertrendi göncökben fotózd a tojásos nokedlit, hanem azért, hogy a képeid rendben legyenek.

 

A megfelelő ruházat segít:

- a helyes fehéregyensúly megtalálásában,

- a derítésben,

- megkönnyíti az utómunkát, ráadásul

- a megbízóid első ránézésre leveszik, hogy igényes vagy.

 

Sok minden eldőlt, pedig még elő se vetted a gépet. 

 

Nem szeretnék sok szót pazarolni arra, amit anyukánk már megtanított: dolgozni, akár irodába, akár étterembe fotózni, normális ruhában megyünk. Csakhogy, ami irodában ücsörgéshez teljesen oké, az simán lehet, hogy ételfotózásnál kellemetlen helyzeteket szül. 

 

Fizikai munkára készülj! 

 

Nem kizárt, hogy az egész fotózás alatt még csak lehajolnod sem kell, kényelmes magasságban eléd rakják az ételeket, lefotózod, kész. Nekem mondjuk ilyen esethez még többszáz fotózás alatt nem volt szerencsém: guggolás, földön ücsörgés, sámlira mászás, asztalról fotózás, létrán ácsorgás  - hogy csak a leggyakoribb testhelyzeteket említsem.

 

Csak olyan ruhát viselj, amiben kényelmesen tudsz mozogni, felmászni, leugrani, és közben nem azzal kell foglalkoznod, hogy vajon most látják-e a bugyidat. A fenékre csúszott nadrág-kilógó alsógatya kombó vagy a csípőnaciból kificcenő tanga, a miniszoknya, a mélyen kivágott felsőrész nagyon ciki tud lenni. Kíméld meg magad ettől a kellemetlenségtől!

 

A bő szoknya sem szerencsésebb választás, mert ha az asztalon kötsz ki, hogy felülről fotózz, simán belelóghat a képbe, vagy könnyedén megsuhinthatod és ezzel a mozdulattal tönkre is teheted a csodás friss tálalást. 

 

Normál derekú nadrág betűrt inggel, blúzzal, relatíve zárt felsővel, és máris a fotózással tudsz foglalkozni, nem a ruhád igazgatásával.

 

A cipő.

 

Ó igen, a cipő! ♥ Tűsarkú, magassarkú, stiletto, pumps....soroljam még, mit ne? Én is képes vagyok magas sarkúban fotózni menni, pedig legkésőbb a táskám felemelésének pillanatában tudom, hogy rossz ötlet.

 

A fiúknak persze könnyű, egy zárt cipővel nehéz mellélőni, mindegy, hogy aprókavicsos szabadtéren vagy csúszós padlójú konyhán lesz a fotózás, és tökéletesen alkalmas létrára mászkáláshoz vagy szimpla ácsorgáshoz is.

 

A papucsot felejtsd el. Nem, nem csinos, könnyebben elfárad benne a lábad, ráadásul ha kisebb baleset történik és a lábadon landol az evőeszköz, vagy borul a kaja a tányérról, az igencsak tud fájni.

 

Most akkor temetés vagy fotózás?

 

Sokan a teljesen fekete öltözetre esküsznek, de nem kell átesni a ló túloldalára. A fekete szín a legtöbb embernek előnytelen, sápaszt, ráncossá tesz, megkeményíti a vonásokat. Szóval, ha csak a biztonsági játék miatt vennél komplett feketét, akkor inkább válassz sötétkéket, sötétbarnát, szürkét, valamelyik neked is remekül áll.

 

Vagy, ha nem ragaszkodsz a sötét színekhez, akkor a fehér, törtfehér, bézs is nagyszerű választás.

 

Kerüld a szivárványt!

Nyilván feltűnt, hogy nem javasoltam rózsaszín, piros, narancs, hupizöld, kockás, pöttyös, mintás ruhákat. Ennek három nagyon egyszerű oka van.

 

1. Fehéregyensúly

Amikor közelről fotózol egy ételt, a ruhád színe óhatatlanul befolyásolja a képet. Ha feketét vagy fehéret viselsz, akkor semmi gond, de ha magentában pompázol egy világos kompozíció mellett, akkor bizony elmegy a fehéregyensúly vándorútra. Ennek kiküszöbölésére persze vannak megoldások, de a magam részéről szeretem a legegyszerűbbet választani: nem generálok extra feladatot. Ok, lehet, hogy ez lustaság (bár sztem nem), de mennyivel egyszerűbb már felvenni egy fehér felsőt, mint minden egyes kajánál vacakolni azzal, hogy az a fehér fehér legyen, ami igazából csak miattam rózsaszín.

A baloldali kép készítésekor fehér pólót viseltem, a jobboldalinál viszont piros felsőben hajoltam az étel fölé:

 

 

2. Tükröződés

Poháron, evőeszközön, fényes háttéren is visszatükröződhet a fotós. Ha ezt „színtelen” ruhában teszed, senkit nem fog zavarni, sőt, fel se fog tűnni. Ha viszont szivárványszínekben pompázol, akkor az utómunka során vacakolhatsz azzal, hogy levarázsold magad a képekről. Persze ez is olyan dolog, hogy nem minden esetben fogsz minden kiskanálon tükröződni, de ha nem figyelsz és így sikerül, akkor csomó felesleges extra melót csináltál magadnak.

 

3. Derítés

Az előző 2 dolog nagyjából kordában tartható fekete vagy fehér köténnyel is, de van egy harmadik jó tulajdonsága is e két színnek, nekem ez a kedvencem: szükség esetén segítenek deríteni! Van, hogy deríteni is kellene, meg fotózni, meg még tartani valamit, ennyi kezed meg ugye neked sincs, és ilyenkor szokott tökjól jönni, hogy a derítést akár a ruhámmal is meg tudom oldani. Michelin csillagos menü fotózásakor értelemszerűen kevés lesz, hogy a ruhámmal derítek, de bizony sok esetben ez is tökéletes (vagy legalább a nemlétezőnél mindenképpen jobb) megoldás.

 

 

Pl ha otthon, a saját konyhádban fotózol, akkor nagyon praktikus.

A fenti fotón azt látod, ahogy este 7kor almáspitét fotóztam. Rohamosan sötétedett, a derítőt elővenni idő lett volna, így gyorsan magamra tekerem egy fehér plédet. Eléggé low budget megoldás, de egy teljes fényérték többletet jelentett!!! Szerinted érdekelt, hogy amúgy hülyén nézek ki? :)

 

Az öltözéked tehát...

- kényelmes, lapos, zárt cipő

- normál derekú nadrág

- fekete/szürke/sötétkék/sötétbarna vagy fehér/bézs/törtfehér, nem túl kivágott felső.

 

És akkor most jöhetnek a vallomások.

Sokszor viselek magassarkút, és bár igyekszem világos egyszínűben lenni, becsúszik 1-1 kék-fehér csíkos. 

Te miben szoktál fotózni? Egyáltalán odafigyeltél mostanáig arra, hogy mit vegyél fel? 

 

 

 

 

Please reload

Hello,

Szöllősi Kiss Orsi vagyok, ételfotós

Szakácsoknak, gasztrobloggereknek, hobbifotósoknak segítek gusztusos, nyálcsorgató, vevőmágnes ételfotókat készíteni.

 

Csak igazi ételeket fotózok, természetes fényt használok, ezt tanítom meg neked is.

Kategóriák

Keresel valamit?

Nem találod? 

Írj és segítek! 

Legnépszerűbbek

Please reload

Csatlakozz facebook

csoportunkhoz!

Rólam mondtátok

Farkas Zoltán

Bedford Hotel Sidmouth UK

 

Tizenpár éve vendéglátózok és fotózgatok is (étel és természet 😉 ) az utóbbi időben mióta a saját kis webshopomat építgetem munka mellett kb meghalni sincs időm, de erre a blogra szívesen feliratkoznék. Ha felszabadul egy kis időm lehet még a tanfolyamod is megnézem 😉 
Szóval sok sikert!

Kádár Timi

tartalommarketing szakértő

 

Elképesztő jó, Orsi, nagyon jó a stílus, és érdekes a téma, nem lerágott csont, pedig tudod, hogy nem fotózok, kaját pláne nem, és így is magával ragadott, és a profizmusod, odaadásod is a szakmád iránt. Én nagyon régen mondtam, hogy milyen jól írsz, a hírleveleket is, úristen, mennyi önjelölt nagyképű de tehetségtelen "tartalomszakértő"-vel lehetne cserélned egy ki tudást önbizalomért.

Papp Rudolf

www.OnlineBiznisz.hu

 

Ez a videó tökéletesen leírja a kajafotózáshoz való viszonyomat: https://www.youtube.com/watch?v=Y0aIAwGoEmU

Szóval innen indulunk... és már 20 perce a blogodt olvasom :D
Szakmailag nem tudok hozzászólni, de mint egyszeri júzert, rettentően leköt!

Sziné Horváth Beáta

szállásmarketing szakértő és inbound marketing kampányok kivitelezője

www.szibea.hu

 

Ittam a szavaidat, nagyon jó a stílus! Gyönyörűek a képek.

Kováts Ildikó

Nagyon, nagyon tetszik! :) Egy bibibe futottam, hogy mobilról kicsit lassan töltött be.

Ajánlatot kérek: