előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

© 2018 by Szöllősi Kiss Orsi

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Telefon: 20/460-4321

Email: szollosiorsi@gmail.com

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.

Étlapfotózási kisokos

Egy vendégekből és forgalomból élő étterem nem engedheti meg magának, hogy ne jelenjen meg a közösségi médiában ésvagy ne legyenek ugyanitt guszta ételfotói. 

 

Emberek tömegei mennek azért étterembe, mert láttak egy menő kaját az Instagramon és ők is akarnak olyat posztolni. Ez tény. Éppen ezért most nem is arról lesz szó, miért jó, ha szép, igényes fotókkal jelensz meg, hanem arról, hogyan is néz ki a valóságban az ételfotózás egy étteremben. 

 

 

Végigvesszük a leggyakoribb kérdéseket, problémákat, amiket étterem-tulajdonosok, vendéglátósok, marketingesek szoktak feltenni nekem az első fotózás előtt. Ha te is félsz, hogy felfordulás lesz (nem), kiakadnak a vendégek(nem) és te még ezért fizetsz is (de megtérül), akkor feltétlenül olvass tovább! ♥

 

Be kell zárni az éttermet? 

 

- Szó sincs róla! Hogy bevételtől ess el, amikor éppen bevételnövelő képeket készítünk neked? Még csak az kéne!

Te ismered legjobban a forgalmatokat, így akkor fotózunk, amikor a legkevesebben vannak. Hétfő-szerda délelőtt általában nem szokott különösebben leterhelt lenni a konyha, így alapból ezeket a napokat javaslom. Persze, ha nálatok más a ritmus, akkor ahhoz alkalmazkodom. 

 

Nagy felfordulás lesz? 

 

- Kis felfordulás lesz. 

Igazából egyáltalán nem lesz felfordulás, hiszen annyi történik, hogy a chef elkészíti az ételeket, amiket egy felszolgáló ( vagy akár te vagy én) kihoz a vendégtérbe és lefotózom őket. A vendégek is ezt csinálják, csak nem neked fotóznak és tovább maradnak.☺

 

Mindössze egy ablak melletti asztalra lesz szükségem és a fotózandó ételekre, italokra. Ha van különtermetek, vagy akár egy kevésbé frekventált asztal, az nekem tökéletes. Éppen azért, hogy ne legyen zavaró a munkám, nem viszek nagy lámpákat. Természetes fénnyel dolgozom, és a lehető legkisebb fényterelőket használom.  

 

Ha nagyon-nagyon rosszak a fényviszonyok és muszáj lámpát használni, akkor egészen pici szerkezetekkel oldom ezt meg. De erre nagyon ritkán van szükség.  

 

El kell pazarolni egy csomó ételt.

 

- Hát, az ételek elkészítését nem lehet megúszni, ez tény. De hasznosítani lehet őket!

 

Nagyon erősen függ az étterem célcsoportjától, stílusától, kommunikációjától, de a fotózott ételeket felajánlhatod jótékony célra, szervezhetsz a fotózásra játékot, vagy egyszerűen lehet egy jó céges evészetet csapni ☺ Ugye, hogy egyik se pazarlás.

 

Alapvetően marketinges szemlélettel tekintek a fotózásra, az én célom is az, hogy neked nagyobb bevételed legyen a fotóim segítségével, így az ételhasznosítás kitalálásában is szívesen ötletelek veletek. 

 

 

Mit szólnak a vendégek? 

 

- Olyankor fotózunk, amikor kevés a vendég, de nem volt még rossz tapasztalatom. A vendégek egy része tökjófej: érdeklődnek, viccelődnek, simán odajönnek megnézni, hogy mit csinálok.  

 

A másik fajta vendég meg magával van elfoglalva, egyszerűen nem érdekli, hogy az egyik asztalnál egyébként valaki valami nem túl feltűnőt csinál. 

 

 

 

Sokba kerül? 

 

- Mihez képest? 2-3 kisebb, néhány fős asztaltársaság fogyasztása már fedezi a fotózást. Ha jól használod a fotókat, annyi plusz vendéged lesz, hogy fel se fog tűnni a fotózásra szánt összeg :) 

 

Rendszeresen visszahallom a korábbi ügyfeleimtől, hogy vendégek a fotó alapján választanak ételt! Figyelsz ugye? Nem az ár, hanem a fotó alapján!!! 

 

Ki dönti el, milyen képek lesznek? 

 

- Amikor ajánlatot kérsz tőlem, megbeszéljük, hogy mik a céljaid, mire szeretnéd használni az ételfotókat, ehhez én elmondom a javaslataimat, és közösen eldöntjük, mi szolgálja leginkább a céljaidat.

 

Célszerű más jellegű fotókat használni az Instagramon, mint az étlapon vagy a weboldalon.

 

Például az étlapon csak úgy jelenhet meg az étel, ahogy a vendég elé is leteszed, különben akár egyetlen hiányzó málnaszem miatt is reklamálhat.

Ezzel szemben az instán sokkal közelebb hozhatod az ételt, bele lehet nyúlni, nem kell egy az egyben úgy tálalni, ahogy felszolgáljátok, több látszódhat az enteriőrből, lehet akár hangulatfotó is, amin amúgy van étel....a lehetőségek kb végtelenek. 

 

Függetlenül attól, hol és mire fogod használni a képeket, fontos, hogy ugyanaz a stílus, hangulat áradjon mindegyikből. Ezen az oldalon látható képek mind a Callas étteremben készültek, és láthatod, hogy szinte mindenhol megjelenik az étteremre oly' jellemző szegecselt szék egy kis darabja. Ha már David Collins világhírű építész tökéletesen megtervezte az art deco enterőrt, a fotósnak nem szabad ezt felülírni. 

 

Ugyanígy, a te éttermednek is vannak saját stílusjegyei, ezeket alkalmazom. A képek azt hangulatot adják majd át, amit személyes látogatáskor is érez a vendég. 

 

 

 

Mikor kapom meg  a képeket? 

 

- Neked fontos, hogy minél előbb megkapd a képeket. Nekem pedig fontos a te elégedettséged, ráadásul nagyon kíváncsi vagyok az aktuális fotózás képeire, így mindig úgy osztom be az időmet, hogy a fotózás másnapján tudjak utómunkázni. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben a fotózás másnapján este megkapod a kész képeket. 

 

 

 

Neked milyen kérdéseid vannak még az ételfotózással, étlapfotózással kapcsolatban? Tedd fel kommentben, vagy akár írj nekem és kérj árajánlatot, hogy a te éttermed bevételtermelő ételfotóit is mielőbb elkészíthessük!  

Please reload

Hello,

Szöllősi Kiss Orsi vagyok, ételfotós

Szakácsoknak, gasztrobloggereknek, hobbifotósoknak segítek gusztusos, nyálcsorgató, vevőmágnes ételfotókat készíteni.

 

Csak igazi ételeket fotózok, természetes fényt használok, ezt tanítom meg neked is.

Kategóriák

Keresel valamit?

Nem találod? 

Írj és segítek! 

Legnépszerűbbek

Please reload

Csatlakozz facebook

csoportunkhoz!

Rólam mondtátok

Farkas Zoltán

Bedford Hotel Sidmouth UK

 

Tizenpár éve vendéglátózok és fotózgatok is (étel és természet 😉 ) az utóbbi időben mióta a saját kis webshopomat építgetem munka mellett kb meghalni sincs időm, de erre a blogra szívesen feliratkoznék. Ha felszabadul egy kis időm lehet még a tanfolyamod is megnézem 😉 
Szóval sok sikert!

Kádár Timi

tartalommarketing szakértő

 

Elképesztő jó, Orsi, nagyon jó a stílus, és érdekes a téma, nem lerágott csont, pedig tudod, hogy nem fotózok, kaját pláne nem, és így is magával ragadott, és a profizmusod, odaadásod is a szakmád iránt. Én nagyon régen mondtam, hogy milyen jól írsz, a hírleveleket is, úristen, mennyi önjelölt nagyképű de tehetségtelen "tartalomszakértő"-vel lehetne cserélned egy ki tudást önbizalomért.

Papp Rudolf

www.OnlineBiznisz.hu

 

Ez a videó tökéletesen leírja a kajafotózáshoz való viszonyomat: https://www.youtube.com/watch?v=Y0aIAwGoEmU

Szóval innen indulunk... és már 20 perce a blogodt olvasom :D
Szakmailag nem tudok hozzászólni, de mint egyszeri júzert, rettentően leköt!

Sziné Horváth Beáta

szállásmarketing szakértő és inbound marketing kampányok kivitelezője

www.szibea.hu

 

Ittam a szavaidat, nagyon jó a stílus! Gyönyörűek a képek.

Kováts Ildikó

Nagyon, nagyon tetszik! :) Egy bibibe futottam, hogy mobilról kicsit lassan töltött be.

Ajánlatot kérek: