előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

© 2018 by Szöllősi Kiss Orsi

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Telefon: 20/460-4321

Email: szollosiorsi@gmail.com

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.

Kihagyhatatlan technikák és élménybeszámoló - Ételfotózás workshop a Huaweinél

August 11, 2019

Olyan sok funkciót tudnak már a telefonok, hogy amikor megosztottad velünk, csak pislogtam - Tímea

 

Jó voltál, Orsi, a Huawei berendezhetne neked erre egy termet - Sabján Adrienn, Egy szelet tortát? 

Köszönöm az élményt, nagyon sok hasznos infót tanultam - Tóth Ági, Nar Gourmet

 

Furán venné ki magát, ha azzal kezdeném, hogy milyen szuper workshopot tartottam, pláne, hogy ez nem csak az én érdemem, de szerencsére a résztvevők megtették helyettem. ☺

 

 

Miről van szó? 

 

A nagyon rövid sztori annyi, hogy már 3 éve Huawei telefonokkal (p9, p20pro, p30pro) fotózok, ezeket a képeket látták az Instámon a Huaweinél és tavasszal megajándékoztak az aktuális csúcskészülékükkel. (Huawei p30 PRO)

 

Az új telóval is csodaszép képek születtek, és pár hete felkértek, hogy mutassam meg másoknak is, hogyan készítem a képeimet. 

 

Így került sor augusztus 10-én egy ételfotózás workshopra a Huawei Experience Store-ban

 

Ha a kissé szerencsétlen időpont (kánikulai hétvége+ledolgozós szombat) miatt te sem tudtál eljönni, olvass tovább, mert elmesélem, mi történt, milyen technikákat mutattam meg résztvevőknek. 

 

Ha ott voltál, akkor is olvass tovább, ismételni nem árt + hátha felfedezed magad a képeken. 

 

Te tudod, micsoda kincset hordasz a zsebedben? 

 

4-5 éve még azt írtam a kajafotózás tananyagba, hogy felejtsd el, hogy telóval fotózol ételt. Mára ez olyannyira megváltozott, hogy a jobb mobilok valós alternatívát jelentenek a tükörreflexes gépekre is. 

 

Máris mutatom, mire alapozom ezt a kijelentésemet: 

 

                                                                                          1.

 

Az első kép chiapuding volt. Itt még csak azt néztük meg, hogy honnan érdemes fotózni. Ha fura szögben tartod a telefont, akkor torzíthat, főleg, ha közel van az ételhez, ezért kicsit játszottunk a szögekkel. Ha a telefon alja az asztal széle alatt van, akkor az objektív pont szembe kerül az étellel, így minimalizálható a torzítás. Ha ez nem megoldható, akkor állítsd fejre a telót, legyen alul az objektív. 

 

Miután elkészítettem a fotót és elmondtam az instrukciókat, néhányan elég bátrak voltak ahhoz, hogy megpróbálják utánozni. ♥

 

                                                2.

 

 A kis mélységélesség (amikor a főtéma éles, a többi életlen) még nem alapvető lehetőség a mobilokban, de ki lehet cselezni: fókuszálj a témára (süti), majd lógass be valamit a képbe (bal alul bazsalikom), közel az objektívhez és exponálj. ha kevés a kezed, használd a hangvezérlés funkciót és mondj egy hangos csízt :D 

 

Ilyen kép egyébként nem készült a workshopon, de a technikát bemutattam. Sabján Adri meglepett minket egy gyönyörű és eszméletlenül finom tortával a most készülő Hobbicukrászat könyvéből. Mivel ehhez a tortához nem voltak megfelelő kiegészítők, így maga a kép sem olyan harmonikus, ezért inkább ezt mutatom. 

 

                                                3.

 

Ha van rekeszérték mód a telódon, akkor használd! Válassz minél kisebb értéket (itt 2,8), élesíts a fő témára és már exponálhatsz is. A többi elem minél messzebb van, annál kevésbé lesz éles. 

 

Itt jött el az a pont, amikor már az első képet sem tudtam egyedül megcsinálni, mert a lelkes résztvevők ott tolongtam mögöttem, hogy a lehető leghamarabb kipróbálhassák magukat! Hát mennyire jófejek már! Komolyan mondom, hihetetlen! ♥

 

                                                4.

 

Sorozatfelvétellel könnyedén készíthetsz olyan képet, amikor elkapod a mozgás egy látványos elemét. Sima fotó módban hosszan nyomd az exponálógombot: amíg az ujjad a gombon van, egyfolytában készülnek a képek. Utána majd kiválaszthatod a legeslegeslegjobbat. 

 

Itt már teljesen elszabadult a csapat, dobáltuk a jégkockákat, fröccsent-csobbant a málnaszörp mindenhova, de senki nem hisztizett, hogy ragacsos lett, inkább lőtt mégegy sorozatot :D :D :D 

 

                                                5.

 És végre eljött az utolsó kép ideje. A hozzám közelebb állók már halkan, de skandálni kezdték, hogy jöjjön a porcukros kép.  

És jött. 

 

4 adag meggyes piskótát sütöttem, mire elégedett voltam a gyümölcs-tészta aránnyal és a szemek elhelyezkedését is kellően fotogénnek éreztem. Soha azelőtt ilyen precízen nem szeleteltem süteményt, most minden négyzet tökéletesen egyforma volt. Sütőpapírral elválasztva raktam dobozba, hogy meg ne sérüljenek az úton és csodaszépet fotózhassunk, és persze enni is legyen bőven. 

Mondanom se kell, hogy otthon maradt. 

 

Úgyhogy gyors megoldásként a Shopmarkban vettünk rétest - éppenséggel az is megfelelt a célnak, és a résztvevő és nagyon aktív gyerekek jutalma volt a végén :) 

 

Kicsit talán karácsonyi lett a hangulat a 40 fokban, de úgy láttam, ezt senki nem bánta. Nekem már szinte esélyem se volt fotózni és a kivetítőn megmutatni, miről is beszélünk. 

 

Nade vissza a cukorszóráshoz.

Készíthetsz szórós képet a már feljebb említett sorozatfelvétellel, vagy ha az nincs, sport móddal. Vagy, és ez a legjobb, használd a PRO módot, állíts minél rövidebb záridőt, 1/500s vagy még ennél is rövidebbet, aztán hadd szóljon. 

A bal oldali képen sorozatfelvétellel, a jobb oldalon PRO móddal fotóztam. Látod a különbséget a cukorszemcsék megjelenésében, ugye? 

 

 

Az ételfotózás persze nemcsak az eszközről és a technikáról szól, sőt! Soha nem lesz olyan, hogy csak megnyomunk egy gombot és hopp, már kész is a szuper kép, mehet az instára. 

 

Egy jó fotóhoz fontos, hogy minőségi alapanyagokat használj, gusztusosan készítsd el és tálald az ételt, nem mindegy, milyen hátteret, kiegészítőket, tányérokat használsz, alapvető fontosságú a megfelelő fény, és ha tetszik, ha nem, elmaradhatatlan az utómunka. Ha ezek mind megvannak, na akkor jó eséllyel szuperguszta képeket készítesz. 

 

Ehhez adok egy kis kezdőlökést az 5 napos ételfotózás emailtanfolyamon, ami ingyenes és itt tudod te is elkezdeni.

 

 

 A workshopról készült egy rövid videó is, íme:

 

 

 

Köszönöm a képeket Göblyös Péter - Vizslafotózás.  Köszi a cukorszórást és jégkockadobálást Romics Bea - szotyi_creatinons,  Angeli Török Petra - AngeliT Petra fotó.

 

 

 

 

Please reload

Hello,

Szöllősi Kiss Orsi vagyok, ételfotós

Szakácsoknak, gasztrobloggereknek, hobbifotósoknak segítek gusztusos, nyálcsorgató, vevőmágnes ételfotókat készíteni.

 

Csak igazi ételeket fotózok, természetes fényt használok, ezt tanítom meg neked is.

Kategóriák

Keresel valamit?

Nem találod? 

Írj és segítek! 

Legnépszerűbbek

Please reload

Csatlakozz facebook

csoportunkhoz!

Rólam mondtátok

Farkas Zoltán

Bedford Hotel Sidmouth UK

 

Tizenpár éve vendéglátózok és fotózgatok is (étel és természet 😉 ) az utóbbi időben mióta a saját kis webshopomat építgetem munka mellett kb meghalni sincs időm, de erre a blogra szívesen feliratkoznék. Ha felszabadul egy kis időm lehet még a tanfolyamod is megnézem 😉 
Szóval sok sikert!

Kádár Timi

tartalommarketing szakértő

 

Elképesztő jó, Orsi, nagyon jó a stílus, és érdekes a téma, nem lerágott csont, pedig tudod, hogy nem fotózok, kaját pláne nem, és így is magával ragadott, és a profizmusod, odaadásod is a szakmád iránt. Én nagyon régen mondtam, hogy milyen jól írsz, a hírleveleket is, úristen, mennyi önjelölt nagyképű de tehetségtelen "tartalomszakértő"-vel lehetne cserélned egy ki tudást önbizalomért.

Papp Rudolf

www.OnlineBiznisz.hu

 

Ez a videó tökéletesen leírja a kajafotózáshoz való viszonyomat: https://www.youtube.com/watch?v=Y0aIAwGoEmU

Szóval innen indulunk... és már 20 perce a blogodt olvasom :D
Szakmailag nem tudok hozzászólni, de mint egyszeri júzert, rettentően leköt!

Sziné Horváth Beáta

szállásmarketing szakértő és inbound marketing kampányok kivitelezője

www.szibea.hu

 

Ittam a szavaidat, nagyon jó a stílus! Gyönyörűek a képek.

Kováts Ildikó

Nagyon, nagyon tetszik! :) Egy bibibe futottam, hogy mobilról kicsit lassan töltött be.

Ajánlatot kérek: