hello!

Szöllősi Kiss Orsi vagyok, ételfotós, és azt szeretném, hogy te is csodás ételfotókkal büszkélkedhess.

- Választhatsz, hogy én készítsem el a képeidet, vagy inkább tanítsalak meg fotózni. Magazinoknak, élelmiszeripari vállalatoknak és éttermeknek is dolgozom. Ha a képeket inkább te szeretnéd elkészíteni, akkor online ételfotózás tanfolyamon megtanítom neked az ételfotózás alapjait a gép kiválasztásától a különböző stílusú képek elkészítésén át az utómunkáig. 

- Nem gasztroblogger vagyok, hanem fotós. A fotózás számomra hivatás. A New York Institute of Photographyn végeztem, de tanultam ételfotózást David Loftustól, Jamie Oliver fotósától, és Andrew Scrivanitól, a New York Times gasztrorovatának vezetőjétől is. 

- Tudok főzni, de nem vagyok szakács. Az instámon lévő ételek 98%-át én főztem, a gyerekeim legnagyobb örömére. Vannak olyan ügyfeleim, akiknek nemcsak fotókat készítek, hanem főzök is, és egyszerűen imádom, hiszen így a teljes kreatív folyamat az enyém!

A magazinos fotózásokon pedig igazi szakáccsal dolgozunk együtt a tökéletes eredményért. 

- Már az oviban is fényképezőgép lehetett volna a jelem. 6 évesen kaptam az első gépemet és ez egy csodálatos barátság kezdetét jelentette. Hálás vagyok, hogy a hobbim egyben a munkám is lehet, hiszen így a szabadidőmben is képzem magam, aminek a legnagyobb nyertesei az ügyfeleim, kérjenek akár fotózást, akár tanfolyamot. 

Ratkai Krisztina

főszerkesztő, Ringier Axel Springer, Gasztro szerkesztőség

Orsi nem csak egyszerű ételfotós! Orsi stylist és fotós egyben, ami nagyon nagy dolog ebben a szakmában! Több mint 600 receptet fotóztunk le együtt, legalább 1200 különböző beállításban, és akkor a sok ezer fázisfotóról nem is beszélek. A legjobb az benne, hogy a legcsúnyább ételről is gyönyörű képet tud készíteni. Elég annyit mondani neki: ebből címlap lesz! Nincs olyan pocsék, leégett hús, olvadó, szétmálló, elfolyó sütemény, amiből ne csinálna fantasztikusan szép fotót!  Köszönöm, Orsi!

"

"

     Előbb fotózunk, aztán eszünk

- de először is pályát módosítunk

Végigfotóztam a gyerekkoromat és számomra egyértelmű volt, hogy érettségi után a pécsi fotósképzőbe megyek. A családom számára meg az volt egyértelmű, hogy nem megyek. Ők voltak többen, ők nyertek. Akkor.

Lett 2 diplomám, tökmenő helyeken dolgoztam, írtam a Malév prémium fedélzeti magazinjának, a Horizonnak és a Metró újságnak, riporter voltam az RTL Klubnál, szerkesztő a Danubius rádióban és Friderikusz Sándornál. És mindenhol fotóztam. 

Majd jött a nők életében szokásos kanyar: 3 kisgyerek mellett nem éppen ideális a médiamunkásság, de akkor mi legyen? 

Eljött az én időm! 

Amikor kb a 20. baba-mama fotózáson voltam túl, ültem az autóban a stúdió előtt és azon gondolkoztam, hogy valami nem jó. Mindig ugyanazok a beszélgetések zajlanak le, az anyukák ugyanazokat a kérdéseket teszik fel.... és akkor bevillant az isteni szikra, hogy meg kell tanítani őket gyereket fotózni! 

Mindenki hülyének nézett, kivéve az ügyfeleim

A teljesen az anyukák igényeire szabott online babafotózás tanfolyam ötletéért, nincs mit szépíteni, mindenki komplett hülyének nézett, a sikerének viszont hamar híre ment.  Egyszercsak elkezdtek jönni az üzenetek, emailek gasztrobloggerektől, hogy nem akarok-e online ételfotózás tanfolyamot is tartani. Akartam. 

Így született meg az online ételfotózás tanfolyam 1.0, ami 4 év után nyugdíjba ment. Most pedig készül az utódja, az Előbb fotózunk, aztán eszünk online ételfotózás tanfolyam, amely a kb 150 korábbi résztvevő visszajelzései és a saját fejlődésem alapján teljesen megújul, friss, modern, lendületes videótanfolyam lesz. Továbbra is szakkifejezések nélkül, magyarul, érthetően magyarázva, rengeteg gyakorlati ötlettel, minimális elmélettel, nulla rizsázással. Neked.

A tanfolyamok egyszerűen megunhatatlanok. Látni, amint az első napokban még a fényképezőgéppel is bizonytalanul bánó résztvevők pár hét alatt egyre magabiztosabbak lesznek, hétről hétre jobb képeket készítenek, sikerélményük van, az egy csoda. Nekem. 

Martincsevicsné Jenei Gizella

tulajdonos, gastrolaj.hu

Mivel fotózni egyáltalán nem tudtam, ezért nem igazán mertem saját recept fotójával előjönni. De Orsi tanfolyama sokat segített. Alapos, összeszedett, tényleg az alapokról kezdi (amire nekem nagy szükségem volt) és ami még szintén fontos, hogy nagyon gyakorlatias. Azonnal illusztrálja is, amit mond – nekem sokat segített ezzel, így a tanfolyam segítségével készítem hamarosan megjelenő új anyagomat is!

"

"

10.000.000.000.000.000 kalóriát fotóztam.

Nagyjából.

A tanfolyamok mellett aktívan fotózok, és egyszerűen imádok minden alkalmat! Nagyon izgalmas dolog mindig más néző helyébe képzelni magam, és egyszer a Kiskegyed konyhája magyaros ételeket kedvelő háziasszonyainak, máskor pedig az aprócska Sweet Dreams cukrászda trendérzékeny fiatal közönségének fotózni. Mert a jó fotó soha nem a megrendelőnek, hanem az olvasódnak, vásárlódnak készül. Hogy több bevételed legyen. Neked. 

- 4 évig voltam a Ringier Axel Springer fotósa, én készítettem a Blikk Nők konyha és a Kiskegyed konyhája képanyagának jelentős részét.

- Ezidő alatt 41 címlapfotó fűződik a nevemhez

- Összesen 76 lapot fotóztam, 150 fotózási nappal

- Ez 760 ételt,1520 tálalást, a fekvő és álló formátum miatt 3040 képelrendezést jelent

- Ami kereken 419 gigabájt méretben, 3.135 mappában

32.744 darab leadott fotó (na most ezen én is lehidatlam)

- 3 éve dolgozom a Gallicoop Zrt-nek, a weboldaluk, közösségi oldalaik, újsághirdetéseik, óriásplakátjaik, csomagolásaik és márkamagazinjuk fotóit készítem.

- Eddig 6929 fotót készítettem nekik

- 50 receptvideó is kikerült a kezeim közül

- Mind a 4 Pulykatrend magazin (az Éva magazinhoz csatolt márkamagazin) képanyagát én fotóztam

Nem a méret a lényeg!

E két gigaügyfél mellett sok más kisebb vagy nagyon is nagy cégnek dolgozom. A fotók elkészítésénél soha nem a cég vagy a megrendelés mérete a fontos, hanem a feladat. Hogy az elkészült képek láttán a néző, aki éppen a te vásárlód is lehet, megkívánja az adott ételt, és pl ilyen reakciók jöjjenek:

Eötvös Gyöngyi

tulajdonos, cukrász

Sweet Dreams, Szentendre: 

Orsi!!!

Azta!!!

Ezek FANTASZTIKUSAK, persze, szokás szerint...

Nem hiába te vagy a mi szupersztárunk!!!!

Már csak az a “kis” problémám van, hogy a 4,

zseniálisnál zseniálisabb kép közül melyiket válasszam...

Nagyon, nagyon, nagyon köszönöm szépen!!!

De olyan is van ám, hogy szem-és fültanúja vagyok a fotóim hatásának:

- A szentendrei borfesztiválon a 2 méteresre nagyított sütimmel fotózkodtak a járókelők, majd kígyózó sort végigállva vásároltak.

- Az adventi vásárban messziről kiszúrták a mákosguba és aranygaluska fotóimat és mutatták, hogy olyat kérnek, mint a képen van.

- Az etyeki cukrászdába betérő jegyespár 2 perc alatt rendelt esküvői tortát. A falra kiakasztott tortafotómat meglátta a menyasszony és közölte, hogy olyat kérnek.

Egy menyasszony.

Döntést hozott.

Egyetlen fotó alapján.

 

Igen, ilyen is van.

 

Ha jók a fotók, az emberek egyszerűen NEM az ár alapján döntenek. 

Ciki vagy sem bevallani, én bizony leírom: nagyon-nagyon örülök a pozitív visszajelzéseknek, folyamatos fejlődésre, tanulásra ösztönöznek.

 

Ahogy az utcai divat, úgy az ételfotózás divatirányzatai is Amerikából és Nyugat-Európából indulnak, így rengeteg külföldi fotóst figyelek, ha lehetőség van tanulni tőlük, megteszem.

A tudásomat örömmel át is adom neked a blogomon. Rengeteget tanulok a szövegírásról is, a The Underground csapatától, hogy még többet tehessek az olvasóimért, a megrendelőimért. Érted. 

Nekik is van ám véleményük, hát hogyne lenne :)

Berze Márton

ügyvezető

The Underground

Aludnom kéne, de a cikkeidet olvasom :) Nagyon jó stílusban, olvasmányosan írsz, mintha beszélgetnénk. Tetszik a cikkek konkrétsága, szuper a témaválasztás, árad a szövegből a hitelesség. Ez így nagyon király és ha tudod tartani a publikációs ritmust, akkor ez egy olyan blog lesz, amire előadásokban fogok/fogunk hivatkozni.

Íme a blog és a legnépszerűbb posztok:

1/5

Együtt megoldjuk!

March 16, 2020

Kinek és miért kell ételfotós?

February 17, 2020

Kihagyhatatlan technikák és élménybeszámoló - Ételfotózás workshop a Huaweinél

August 11, 2019

1/5
Please reload

nem kell

drága felszerelés

Hallottad már, hogy egy ügyes szakácsot úgy dicsértek, hogy remekül főz, de nem is csoda, az ő drága edényeivel és azzal az extra gáztűzhellyel könnyű ?

Nem?

Nem véletlenül. 

A végeredmény csak nagyon kismértékben múlik az eszközön. Az emberi tényező, a megszerzett tudás, a gyakorlat az, ami igazán számít. 

A tanfolyamokon azt tanítom, hogyan lehet drága felszerelés nélkül is szuper képeket készíteni. A weboldalon látható fotók túlnyomó része cropos vázzal készült, akad néhány full frames is, a telefonos képek pedig külön galériát kaptak.

Igen, telefonos képek. 

A telefonnal készült képeim láttán a Huawei felkért az együttműködésre, így jelenleg egy Huawei p30 PRO készülékkel is fotózok. Munkához "rendes" gépet használok, de az Instára szinte csak telós képet teszek fel. 

A Canon cuccokat szeretem, egy 7D és egy 7D M II gépem van, utóbbi is lassan 3 éves lesz.

Nehezen, de rávettem magam, hogy legyen végre egy fullframes gépem is. Tökjó meg minden, de egyelőre nem vagyunk elválaszthatatlanok. Csak akkor használom, ha rossz fényviszonyok között kell dolgoznom. 

Ha valamiből, akkor objektívből érdemes drágábbat venni, de a kedvencem itt is egy relatíve olcsóbb darab, egy Canon 50mm 1,4.

 

Témától függően váltogatom az objektívjeimet, egy 100mm-es macrót, ill egy 24-105-öst vagy egy 70-200-ast. Ebből is lehetne még legalább 5félét venni, de felesleges. 

Ezeken kívül van egy drágább és egy nagyon olcsó állványom, egy 2 oldalas és egy 5in1 noname derítőm. Halkan, csak neked elárulom, hogy itthon sokszor a konyhaszekrény ajtajával szoktam deríteni...

Alapvetően természetes fényt használok, mert szerintem az a legszebb, de ha nagyon kell, van egy stúdiólámpa szettem. Valahol van rendszervakum is, tudod, az, amit a gép tetejére szoktak rakni, de olyan régen használtam, hogy azt se tudom, hova tettem. 

Itt vár téged egy részletes leírás, hogy milyen gépet vegyél vagy ne vegyél!

Nézzük, mit hol találsz! 

Ingyenes, 5 napos email tanfolyam, mindenképpen csatlakozz hozzá!

Érdekes, hosszú (vigyázat, hasznos tartalom!) cikkek ételfotózásról

Árajánlat ételfotózásra

Online ételfotózás tanfolyam

Ételfotóim magazinokba

Ételfotóim éttermeknek

Mire elég egy mobiltelefon - sok gyakorlati ötlettel

Insta oldalam - szép képekkel

Pinterest oldalam - inspiráló ételfotó gyűjtemény a legjobb képekkel

You Tube csatornám - hasznos, gyakorlatias ételfotós videókkal

Összes elérhetőségem

De ha csak írnál nekem, mert javaslatod van, elmondanád a véleményed vagy épp kérdeznél tőlem, itt is megteheted: 

előbb fotózunk, aztán eszünk.

  • Ételfotózás_insta
  • Ételfotózás-fb
  • ételfotózás_pinterest

Az oldalon látható képek valódi ételekről készülnek és fotózás után mindig megesszük őket. 

Partnereim:

Elérhetőségeim:

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu

Telefon: 20/460-4321

Insta: https://www.instagram.com/elobbfotozunk_aztaneszunk/

Fb: facebook.com/foodfolio.hu

YT: https://www.youtube.com/watch?v=mhG5Peoz-Dw&t=2s

Általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat: itt.